COFIB: The End

This weekend, the very last edition of the COFIB film seminars in Neerpelt took place. The seminar focused on great ‘last films’.

Afgelopen weekend vond in het Dommelhof te Neerpelt het COFIB*-weekend plaats, een filmseminarie dat een cinefiel publiek uit Vlaanderen en Nederland verzamelt om zeven films en vier lezingen bij te wonen. Door het wegvallen van de provinciale ondersteuning was deze 65e editie ook de allerlaatste COFIB-editie (zelf kom ik er sinds 2012, vorig jaar ook als spreker). Dat is bijzonder jammer, want de filmprogrammering en de lezingen waren opnieuw uitmuntend én alle beschikbare plaatsen waren volzet.

COFIB

Bart Versteirt (Cinea) introduceert Christophe Verbiest, die een lezing gaf over Edward Yang

Erg toepasselijk kozen organisatoren Zebracinema en Cinea er voor deze laatste editie voor enkele grote filmmakers en acteurs te eren door hun laatste film te tonen: Fassbinders Querelle (1982), Edward Yangs Yi Yi (2000), Ozu’s An autumn afternoon (1962), Buñuels Cet obscur objet du désir (1977) … (bekijk hier het volledige programma) Het was een einde in schoonheid, maar de hoop blijft dat er toch nog een vervolg komt!

* COFIB staat voor ‘Cursus, Oefening, Film, Inzicht en Bespreking’ en stamt uit een tijd (jaren 1960-1970) waarin er te Neerpelt wel meer dergelijke acroniemen geboren werden, zoals het NIVWF (Nationaal Instituut voor de Verspreiding van de Waardevolle Film) of Figator (Filminleider en gespreksanimator, een titel met bijhorend diploma die men kon verwerven na enkele COFIB-seminaries te hebben gevolgd).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s